55 Baker Street

A radical transformation

55 Baker Street creates a dynamic new presence on one of London's most important urban thoroughfares.  The original building, constructed in the 1950's, was formerly the headquarters of Marks & Spencer and takes up a thirteenth of Baker Street. It has now been transformed into a modern, dynamic complex with 500,000 ft² of prime office space, 60,000 ft² retail and leisure space and 25,000 ft² residential space spread over the basement, ground floor and 8 floors above ground.

The approach was not just to merely renovate, but to completely reinvent the entire building as a landmark development. From windows and supports to door handles and kick plates,everything that can be triangular in 55 Baker Street is triangular. Despite its radically improved appearance, 50% of the existing built fabric has been retained.


The transformation of the building is expressed by three glass infills or 'masks' which span the voids between the existing blocks to create a unified but dynamically modulated new façade for the building.

Work consisted mainly of external independent scaffold used for cladding and stone work. Brogan Group also erected a tube and fitting gantry on the Blandford Street elevation to support two BIG-E lifting beam hoists and a passenger and goods hoist was also supported of the gantry steel beams. Internal work consisted of installing hand rails, brick work scaffold, staircases and riser scaffolds.